Den perfekte overspringer

Den perfekte overspringer

Den perfekte overspringer, hvad er det? Overspringeren er en havørred, som i et eller flere år, springer gydeperioden over. Den “klæder” sig derfor hverken i gydedragt eller oplever at tabe vægt, under den lange vandring op i åen, samt efter endt gydeleg.

Overspringeren er konstant kompakt og i topkondition. den er blank og når man først oplever at fange en, ser man hvad en del kystfiskere betegner som den perfekte havørred.

Overspringeren i billedet, er fanget af Lars Lund ved Bramslev Bakker, under en guidet fisketur. Fisken målte 75 cm. og vejede 4,8 kg. Den huggede på en snurrebasse i blå/grøn/perlemor m. alu. bagside. (Guide: Jari P.)

En sådan fisk fanges ikke hvert år i fjorden. Der fanges mange fisk i samme størrelse hvert år, men ikke i form af overspringere. I stedet er der tale om farvede eller semifarvede havørreder, på vej ind i- eller ud af åerne.

Den perfekte overspringer – hvor kan den fanges?

I og for sig, kan overspringeren fanges langs alle fjordens fiskepladser. Der er ikke én plads, som holder på flere overspringere end andre. Det er derfor et kæmpe lotteri, hvor man enten vinder på held eller hårdt arbejde. Jo mere der fiskes, jo større er chancen for at fange en. Men at kunne planlægge sit lystfiskeri i Mariager Fjord, møntet på fangsten af en overspringer, er en umulighed.

Der er desværre heller ikke en eller flere agn, som giver flere af de blanke pragteksemplarer. Når de fanges, sker det både med flue, blink og kystwoblere m.m. Nogle fanges endda med jerkbaits designet til gedder eller regnorm og bombarda.

Overspringerne er flest langs de danske kyster generelt. Stevns og Møn, samt flere spændende fiskepladser på Fyn, er kendt for at kaste en del af sig året rundt. Men også Sønderjylland og Nordjylland, kan være med.

Bornholm er et af Danmarks bedste bud, i vinterhalvåret. Læs mere om det her: Lystfiskeri på Bornholm…

Hvad er der så specielt ved en overspringer?

Først og fremmest er der en råstyrke at finde i den “den perfekte overspringer”, som sjældent ses og opleves ved de havørreder, som går igennem alle andre stadier af deres liv.

Kødet er delikat, typisk med mere saft og kraft end andre tilfælde. Her er dog nogle undtagelser. Fjordørrederne i Mariager Fjord, er tæt på at være de mest velsmagende ørreder vi har i Danmark. Læs også om dem her: Fjordørred…

Overspringerne har det med, på grund af deres gode konditon, at springe en del ud af vandet, når kroget i lavt vand, samt tage både korte og lange udløb. Når de kroges i dybere vand bruger de alle vandlag til at slippe væk. Her tager de gerne en del udløb, typisk nogle lange og tunge af slagsen, men de kan også finde på at dykke, tage udløb nedad.

Man får ofte kamp for alle pengene. En overspringer er noget ganske særligt på den måde.

Skulle jeg nævne nogle gode fiskepladser i Mariager Fjord til fangst af overspringere, så må det nok være disse:

Bramslev Bakker, Mariager Fjord Campingstrækningen og strækningen fra Katbjerg Odde – til og med Silleborg Hage.

Held og lykke, hvilket det kræver…

/Jari P.