Grej til Mariager Fjord – grejet for enden af linen er altafgørende…

Grej til Mariager Fjord

Grej til Mariager Fjord og valget af det, kan være svært for mange. Flere lystfiskere læser ofte om komplicerede idéer og unødvendige endgrejs-forslag på nettet, før de derefter begiver sig ned til den lokale grejforhandler. Hos forhandleren er udvalget ofte enormt og gør på sin vis, valget endnu sværere.

Uanset om man er fluefisker eller spinnefisker ved Mariager Fjord, så er det man binder i enden af linen, reelt set, det der er mest afgørende for om man fanger fisk eller ej. De tips der er at finde i denne artikel, er baseret på lystfiskeri efter havørreder og fjordørreder i netop Mariager Fjord.

Der er mange gode tips til hvordan man vælger blink, flue eller andet eller på dagen. Her er nogle af de mest basale.

Grej til Mariager Fjord – tips

Farver.

En generel “regel” er, at man forsøger at læse eller se bundens farve. Her er tale om sand-, smågrus- eller mudderbund. Det er ikke plante-farver eller farverne på større sten der ses efter, men den bund de vokser fra eller ligger på. Er den mørk, bruges der mørkere fluer eller blink, er den lys – så lyse fluer eller blink…

Der er dog en del undtagelser, men starter man med at gå ud fra denne regel, er man allerede tættere på fangst end ellers, generelt.

Gangen i vandet.

En andet tip/en anden regel er, når man fisker i lavere vand, fra ca. 10 cm. til 1 meter, og der er vind og bølger. Så er det en god ide at bruge blink der har en kraftig gang i vandet. Det for at sende vibrationer ud igennem det livlige vand, så havørreden opfanger at der er noget at spise.
Fluefiskeren kan med fordel gå op i flue-størrelse eller bruge kraftigere farver for, at hjælpe havørreden med at se byttet. I dette tilfælde fluen.

I modsætning til det ovenstående tip, så kan det til tider være en fordel at bruge mere stille agn – i stille vind, vand og vejr. Spinnefiskeren kan ty til kystwoblere eller bombarda og flue etc. Og hos fluefiskeren er det mere et valg om brugen af flydeline, intermediate, klar eller ikke klar line, neutral eller ikke neutral. Men også hvor langt forfanget er, hvis fiskene er forsigtige. Det er nemlig ofte sådan, at havørrederne og fjordørrederne i Mariager Fjord, kan være mere forsigtige i stille vejr. Der er dog undtagelser.

Fisker man i dybere vand end 1 meter, så kan alle agn bruges, da der ofte er stille og roligt længere nede i dybden.

Grejvalg til spinnefiskeri med blink eller kystwoblere generelt.

Grej til Mariager Fjord er ofte et personligt valg. Hvilke mærker man kan lide, gangen i vandet, når det kommer til blink og kystwoblere etc. Form og farver ligeså. Jeg vil her give mine bedste bud på blink, som kan fange godt med ørreder hele året rundt, på alle pladser i fjorden.
En OGP Silling i rå/sølv. Gram: 25. En Jarisen i rå/sølv, hvid/guld eller blå/sølv. En Panzerfish Glaswobler i brun/hvid eller tobis/hvid/grøn eller sølv/grøn.: Panzerfish…

Set over et helt år, fanger man langt flere ørreder, hvis man bruger større agn. Dette uanset om man fisker med flue, blink eller kystwoblere. Læs mere om det i denne artikel, om Mariager Fjords unikke fjordørreder: Fjordørreder

I perioder, som f.eks. vinter, efterår, tidlig forår, samt sommeraftener og morgener, kan ørrederne stå inde på helt lavt vand. Her er det især vigtigt for spinnefiskeren, at fiske med de blink eller kystwoblere, som går højt i vandet eller har en stor bæreflade. Mange blink i dag roterer også – nogle når man stopper i en kort periode med at indspinne.  (Kaldet – et spinstop.) Andre roterer sågar under selve indspinningen. Rotation er ofte lig med opdrift. Det tager generelt længere tid for blinket, at falde til bunden, når det roterer…

De kystwoblere som er designet til at gå højt i vandet er at foretrække, skulle man ville fiske med en sådan.

Grej til Mariager Fjord – Valg af fluer

Der er ligeså mange meninger om hvilke fluer man skal bruge til Mariager Fjord, som der er det om blink og kystwoblere. Mange fisker året rundt med fluerne Brenda og Brendas Mor, men skal man være helt ærlig i denne sammenhæng, så er navnet på fluen knap så vigtigt.

Brune fluer med fylde er altid gode i Mariager Fjord. Året rundt. Større fluer kan trigge en stor havørred på sin standplads eller en stor jagende ørred, oftere end en lille nymfe m.fl.

Ligesom med blink og woblere, skal man altid have både stort og småt med i æsken. Man ved aldrig hvad ørrederne vil have på selve dagen. Det er derfor vigtigt ikke at snyde sig selv for muligheden for at fange fisk, de dage hvor de hugger på enten stort eller småt. Begrænser man sig selv og sit fiskeri, begrænser man også sine fangster.

Den klassiske kobberbasse, børsteorms-fluer, streamere i sølv er mindst ligeså gode til ørrederne i Mariager Fjord, som de 2 ovennævnte fluer. Sorte skumfluer eller højtgående brune fluer, kan være effektive i aftenskumringen, men også nogle gange i morgentimerne.

Uanset hvad man vælger af grej til Mariager Fjord, så er der chancer for gevinst. Bare man står ved vandet og fisker. Der er ingen regler som mennesker kan sætte for ørredens adfærd og hugvillighed. Man må gå ud fra at ingen mennesker har været en ørred, som hovedregel…

God fornøjelse ved Mariager Fjord og må dit grej virke efter hensigten.

Jari P.


Prøv også lystfiskeri efter havørreder på Bornholm. Læs mere her: Lystfiskeri og kystfiskeri på Bornholm…