Fluefiskeri i Mariager Fjord

Fluefiskeri i Mariager Fjord

Fluefiskeri i Mariager Fjord er utrolig populært. Hvilket der er flere gode grunde til… Mariager Fjord er den bedste begynderfjord, når der skal tankes hurtig selvtillid indenfor det at fange havørreder med fluen. Der er så utrolig mange fiskepladser, som egner sig til fluefiskeriet på begge sider af fjorden.

Der er generelt heller ikke langt imellem de større og helt store ørreder i fjorden, og mange af dém, mæsker sig ofte tæt under land i både hundestejler, tanglopper, rejer og kutling.

Langs de fleste fiskepladser i fjorden, er det tilmed nemt at vadefiske og ud fra det, kaste på langs af fiskepladsen. Det er desuden ganske let at kaste udad, når der fiskes fra land. (Der er ofte god plads til bagkastet de fleste steder…)

Der findes ikke én fjord i Danmark, som byder på så mange gode fluepladser som Mariager Fjord.

Keep it simple

Alt for mange nybegyndere lytter til de fluefiskere, som råber højst. Det er dog ikke altid de der fylder mest, som ligger inde med den mest brugbare viden eller som ved hvad de taler om i det hele taget. Nærmest tværtimod.

Så snart de der forklarer komplicerer tingene, er det ofte for at kompensere for manglende viden om, hvad der egentlig er vigtigt. Nemlig viden om hvor ørrederne er hvornår og hvilke fluer man får havørrederne til at hugge på.

Hvilken stang man bruger, når det kommer til brand/mærke, hvilket hjul især, samt hvilken forfangsline, er langt hen ad vejen irrelevant.

Jeg bruger en ganske almindelig nylonline fra 0.26 til 0.30 til havørrederne i Mariager Fjord. En rulle med 300 meter kan man få til under 100 kr. i de fleste tilfælde. Det er mange forfang til ingen penge. Taperede forfang, samt fluorocarbon er kun sat i vælten for, at tage lidt flere af dine penge.

Hjulet er i realiteten bare en lineholder. Selv et fluehjul til 300 kr. kan klare turen til fjorden.

Stangen i videoen nederst i denne artikel, er en gammel klasse 3 fluestang på 8 fod. Fluehjulet et 8 år gammelt hjul til 1000 kr. Nu på tilbud til 499 kr. Forfanget består af en 0.30 nylonline på 1,7 meter. Fluelinen er en WF-line (flydende)

Havørrederne og fjordørrederne, er generelt at finde indenfor de første 20 meter fra bredden. Som tidligere nævnt, kan man vadefiske de fleste steder og mange af pladserne er lavvandede. Og da ørrederne oftest er at finde i det lave vand, er alle derfor indenfor kasteafstand.

Det er derfor ikke nødvendigt at bruge en fluestang over klasse 6 i Mariager Fjord.

Fisk effektivt og systematisk, foretag korte kast på 10-20 meter, gå forsigtigt i vandet, det er opskriften…

Fluefiskeri i Mariager Fjord – fluerne

Fluefiskeri i Mariager Fjord er ligetil. Også når det kommer til fluevalg.

  1. Der er en del stribede kutling i fjorden, gråhvide eller brune. Køb eller bind fluer i de nævnte farver – gerne med stribede mønstre. Navn eller brand – ligegyldigt. Det er hverken nødvendigt at fluerne er designet til fjorden eller ligner kutling formmæssigt. Det kunne lige såvel være fluer til put and take eller til åen.
  2. Brune fluer i samme farver som flere af fjordens tanglopper, rejer, børsteorm og kutling er også effektive. Nogle dage vil ørrederne have længere og større fluer og nogle dage, små korte og til tider buttede fluer. Køb eller bind derfor flere forskellige brune/kobber fluer. Med og uden “glimmer”.
  3. Hundestejlerne i Mariager Fjord, kan have følgende farvekombinationer: Sort/sølv, brun/sølv eller gullige- eller guldfarvede og sorte. Køb eller bind streamere eller andet i de farver.
  4. Nogle dage kan røde fluer være vejen frem. Nogle dage kan lyserøde fluer være vejen frem. Både store og små. Om de ligner en reje, en fisk eller et lille skaldyr er irrelevant, for havørrederne og fjordørrederne. Deri ligger pointen…

Obs: Nogle steder i fjorden er der en fornuftig strøm under ebbe og flod, derfor kan det være en fordel at bruge en linekurv.
I øvrigt: Strømmen er dog aldrig så kraftig, at den kan udgøre fare for en vadende lystfisker.

Fluefiskeri i Mariager Fjord – valg af flueline

Ved langt de fleste fiskepladser i fjorden, er det nok med en flydeline. (En klassisk weight forward line.) Nogle fiskepladser kalder dog mere på brugen af intermediate og nogle ganske få – en synkeline.

En flydeline er i langt de fleste tilfælde/langs langt de fleste fiskepladser, det sikreste og mest effektive valg. En flydeline med Sink Tip kan være helgarderingen, når fluen skal lidt ned i dybden.

Lystfiskeri i Mariager Fjord med flue i skumringen og nattetimerne

Flydelinen er ligeledes det rette valg, når det kommer til fluefiskeret i de sene aften- og nattetimer. Skumfluer, samt diverse tørfluer, selvom de skulle være designet til andet, eksempelvis åen, kan sagtens bruges. Vårfluer, majfluer etc. Så længe de kan “skøjte” i overfladen/fiskes højt, så vil havørrederne og Mariager Fjords fjordørreder have dem.

Læs om fjordørrederne her: Fjordørreder…

Rigtig god fornøjelse med dit fluefiskeri i Mariager Fjord.

/Jari P.


Læs også om spændende kystpladser langs Midtjyllands østkyst her: Fiskepladser…


Se evt. denne video med en fjordørred på godt et kg., som har taget fluen:

play-sharp-fill